Een winkel vol 
leuke spullen

Gezien.nl: MODERNE 'WINKEL VAN SINKEL' CONCEPT JOUW MARKTKRAAM MAAKT IN EEN KLAP JODENSTRAAT TOT HOTSPOT VOOR SHOPPERS

In de Jodenstraat is gisteren het landelijk succesvolle winkelconcept Jouw Marktkraam van start gegaan. In het pand waar ooit de gerenommeerde platenzaak Goossens een must was voor alle muziekliefhebbers, kan iedereen die iets te verkopen heeft een of meerdere schappen inhuren om zijn waar aan man of vrouw te brengen. De moderne Winkel van Sinkel in hartje Maastricht ging volgens franchisenemer Gabo Brugmans voortvarend van start. “We hadden gehoopt op veel belangstelling. De verkoop oversteeg evenwel alle verwachtingen”.

Het landelijke concept - meer dan 40 winkels in Nederland dragen de naam Jouw Marktraam – dat zondag 19 maart in Maastricht van start ging heeft in een klap van de Jodenstraat een bruisende winkelstraat gemaakt. Het pand nummer 32 herbergt rond de 100! huurders van een of meer schappen. Het principe is simpel. Franchisenemer Gabo Brugmans en zijn partner Marinka van Koten passen – letterlijk en in de breedste zin van het woord – op de winkel; bedrijfjes, hobbyisten, ideële instellingen en eender die iets te verkopen of te promoten heeft vult met aantrekkelijke producten, voeding of mededelingen de schappen.

Gabo Brugmans is – een dag later – nog steeds blij verrast. “We hebben werkelijk een droomstart gemaakt. Rond de 300 keer hebben we mensen aan de kassa gehad die een aankoop deden. Van de organisatie Jouw Marktkraam Nederland hebben we begrepen dat dit de beste start ooit was. Daar werden we toch even stil van.” Maastricht niet minder. De Jodenstraat is in een klap een winkelstraat van formaat geworden.

Het enthousiasme bij de huurders van de mini pop-ups is zondag niet minder groot. Voedingsdeskundige Nicole staat bij haar eigen jam- en dressingproducten te glunderen van oor tot oor. “Het is een komen en gaan van mensen. De belangstelling die ik hier genereer is top.” Haar potjes confitures met de merknaam Jamore staan zo maar in het centrum van een van de meest populaire winkelsteden van Nederland te koop. “Dat is juist het fraaie van Jouw Marktkraam”, zeggen Marinka van Koten en Gabo Brugmans bijna in koor. “We geven van jonge ontwerpers tot antiekverzamelaars en van goede doelen tot hobbyisten een mogelijkheid in contact te komen met koperspubliek.” De franchisenemer moet het hebben van de verhuur. De omzet is volledig voor de huurder van de marktkraam.

Bij de etalageruit staat Agnes Fizzano. Zij maakt onder meer haarversieringen. De Poolse violiste in het dagelijks leven deel uitmakend van het wereldberoemde Johann Strauss Orkest van de nog beroemdere André Rieu, maakt al jaren alle bijouterie-versieringen van de orkestleden. Ze is ook al een tijdje actief haar met de handgemaakte snuisterijen via internet te verkopen. Extra opvallend: de reeksen smuk die ze uitbrengt dragen de naam van Rieu collega’s. Zo prijkt prominent de naam van sopraan Mirusia op een van de reclame-uitingen. Fizzano: “Dit is wat ik al heel lang wil. Maar om nu gelijk zelf een winkel te starten is voor mij vooral ook moeilijk omdat ik de helft van het jaar met André Rieu en ons orkest onderweg ben. Met Jouw Marktkraam heb ik geen zorgen over het beheer van mijn winkeltje.” Fizzano heeft haar hoekje – prominent bij het raam – voor een jaar gehuurd.”

Klik hier voor het volledige artikel